Gala Laureatów

W piątkowy wieczór, o godzinie 20-tej, w Sali restauracyjnej Hotelu Krasicki zebrało się około 70 osób, aby uczestniczyć w ogłoszeniu wyników Konkursu na Najlepszy Ser Festiwalu oraz w degustacji smakołyków przygotowanych przez szefa hotelowej kuchni, Krzysztofa Mazurka.
Ceremonię wręczenia nagród poprowadził Bartek Zdanowicz. Jako pierwszy zabrał głos Burmistrz Lidzbarka Warmińskiego Artur Wajs, serdecznie witając wszystkich zebranych i życząc im wielu pozytywnych festiwalowych wrażeń.
Następnie na scenie pojawił się Mirek Sienkiewicz, członek jury, który zaprezentował pozostałych jurorów. Przyznano 3 nagrody w różnych kategoriach oraz nagrodę główną.
W tym roku z rąk Przewodniczącego Jury Jean-François Clémenta,  otrzymała ją Małgorzata Klause-Wojas z firmy Capra-Campinos za „Ser kozi Capra” Pełne wyniki konkursu znajdują się na stronie w pliku  „Wyniki konkursu na najlepszy ser festiwalu 2012”
Organizatorzy przyznali także dwa wyróżnienia specjalne:
- Agnieszce Kręglickiej za promowanie smaków żywności naturalnej, w tym serów, i życzliwe wspieranie idei   festiwalu serów w Lidzbarku Warmińskim
-Spółdzielczej Mleczarni  SPOMLEK za konsekwentną promocję i osiągnięcia w zachowaniu tradycji serowarskiej  w warunkach produkcji przemysłowej.
Na koniec części oficjalnej  został odczytany list gratulacyjny od Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Jacka Protasa.
A potem padano polskie białe wino z winnicy Jadwigi i Marcina Lorków i rozpoczęło się kilkugodzinne biesiadowanie.  W mistrzowskiej ofercie szefa kuchni nie zabrakło oczywiście akcentów serowych.  A jak było zobaczcie Państwo sami.